Je website beveiligen met authenticatie in 2 stappen

In Joomla is het mogelijk om je website volledig zelf te beheren via het achterliggend systeem. Je kan zo teksten aanpassen, foto’s toevoegen, pagina’s aanmaken,… zonder dat enige specifieke kennis nodig is. Je kan op een eenvoudige manier je website beheren en de beveiliging verhogen. Dit kan aan de hand van authenticatie in twee stappen. Deze extra beveiligingslaag zorgt er voor dat je website extra goed beveiligd is tegen hackers die willen inloggen op je website.

“Ik heb toch al een gebruikersnaam en paswoord om in te loggen in het achterliggende systeem van mijn website?”

Klopt! Het instellen van een gebruikersnaam en wachtwoord zijn uiteraard al een uitstekende manier om mensen met slechte bedoelingen niet toe te laten tot het beheerssysteem van je website. Wat deze authenticatie in twee stappen doet is er voor zorgen dat hackers niet kunnen inloggen op je website zélfs al kennen ze je gebruikersnaam en wachtwoord!
Een van de manieren om authenticatie in twee stappen te gebruiken is via de Google Authenticator. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord moet je ook een 6-cijferige beveiligingscode, die door Google Authenticator wordt gegenereerd, invullen om te kunnen inloggen op je website. De beveiligingscode wordt iedere 30 seconden gewijzigd. Zonder die code kom je er dus echt niet in.

“Is het niet heel ingewikkeld om deze extra methode toe te voegen en te gebruiken?”

Neen! Enige wat je hiervoor nodig hebt is een smartphone, de rest breng ik voor jou in orde, zodat jij je niets hoeft aan te trekken van de technische kant.
Ik doorloop met jou een eenmalige configuratie op je smartphone, en vanaf dat moment is de extra beveiligingslaag actief!

“Wat moet ik dan doen indien ik op de website wil inloggen?”

Het principe van het inloggen blijft eigenlijk hetzelfde, het enige wat je krijgt is een extra  veldje waar je de 6-cijferige beveiligingscode moet ingeven. Van zodra dit ingevuld is, kan je starten met het beheren van je website!

Joomla-two-step

Nog meer informatie nodig over de authenticatie in twee stappen? Neem dan een kijkje op volgende link (https://docs.joomla.org/J3.x:Two_Factor_Authentication/nl)